sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Două zile- tot un chef!

Vin pe ploaie
Sărbătoare dis-de-dimineață la Moldexpo. Astăzi e a doua zi de cînd se sărbătorește Ziua Națională a Vinului. Mirosul de plăcinte sarmale și vin se simte incă din stradă. Dacă cu cîteva zile in urmă, aici se găseau cutii, mormane de piese și gunoi, astăzi Moldexpo a îmbrăcat haina de sărbătoare. Producătorii vinuri au construit fiecare cite un pavilion unde sa-și expună licoarea tradițională strînsă cu mare grijă. Unii mai ingenioși ca alții. Majoritatea participanților au optat pentru corturi, dar nu lipsesc nici standurile în formă de casă mare, beciuri sau bordee acoperite cu stuf.
Toate bune și frumoase, un lucru însă mă miră – puțini vizitatori. Centrul Moldexpo nu mai gemea de lume ca în anii precedenți, cînd lumea își dădeau rînd la tarabele cu licoarea tradițională. Astăzi sticlele butoaiele și bucatele frumos aranjate păreau că stau și ele în așteptarea oaspeților.Probabil ploaia măruntă care pornise încă de cu seară și frigul ce străbătea pînă la oase i-a speriat pe vizitatori.

Oficiali cu șorțuri!
Îmbrăcat în costum național, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a fost gazda evenimentului. Sosit primul la expoziție, acesta și-a așteptat colegii dar și vizitatorii și a da start sow-ului culinar pentru care,Moldexpo, a aranjat o bucătărie improvizată . De îndată ce au sosit, oficialii și-au pus șorțurile și au purces la treabă. Ministrul a stat la grătar, unde a gătit pește, aripioare dar și o salată verde. Acesta spune că prepararea bucatelor nu i-a luat prea mult efort pentru că gătește acasă destul de des.” Mai înainte, sîmbăta și duminica eram eu responsabil de pregătirea bucatelor, unde adăugam de fiecare dată cîte ceva nou. Acum, dacă am marele noroc să fiu acasă duminica după amiază, atunci fac un pește la grătar. Chiar dacă nu e o mîncare tradițională, îmi place foarte mult să gătesc crevete”, a mai adăugat Vasile Bumacov.
În alt colț al bucătăriei mirosea a fasole. Aici ministrul Justiției, Oleg Efrim gătea fasole cu ciolan. Acesta a recunoscut că: ” Gătesc doar uneori, mai corect foarte rar. Soția gătește foarte gustos de aceea am toată în crederea în ce face ea.”

De ziua vinului – mîncare gratis
Bucatele gătite atit de oficiali cît și de bucătarii specialiști a fost oferită gratis oaspeților. Puținii oaspeți au dat busna în bucatărie, unde au format cozi. Gheorghe Ursachi a gustat mincarea ministrului Agriculturii. Mulțumit acesta a spus că: ”La tarabă este foarte ospitalier, nu știu cum e în viața de toate zilele. Cel mai important e că a gătit foarte gustos. Bucătar iscusit!”
Odată sătui, viziotatorii mai curajoși au întins o horă moldovenească.
Îmbulzeala de la pavilionul cu mincare a lăsat restul teritoriului Centrului Moldexpo aproape gol, dar și pe comercianți cu ochii în soare. Cu fețele un pic triste, aceștea au rămas cu marfa aproape neatinsă.
Nina Cojocari a venit tocmai de la Cahul. Ea spune că în prima zi a vindut multe sticle, iar astăzi ploaia le-a furat din cumpărători. ” Plouă și oamenii stau mai mult prin case. Nu am vindut încă nimic. Dar, iată, îi admirăm și noi pe miniștri cum gătesc ”, a mai adăugat femeia.
Anul acesta Marele Premiu i-a revenit companiei S.A ”Romanești”. La cea de-a X ediție a sărbătorii vinului  au participat 54 de companii, cu 14 mai multe decît anul trecut.

3 comentarii: